Ik ben Marco Agema en geboren in het jaar 1973 te Groningen.

Ik ben getrouwd met Silvia en wij hebben samen 3 kinderen, Lars, Gydo en Jade. Wij wonen in het prachtige Eelde-Paterswolde en genieten elke dag van ons huis en de omgeving. Wij zijn gelukkig!

Gelukkig zijn is een basisvoorwaarde wat mij elke dag weer inspireert om dingen te doen zoals ik ze doe. En wat ik doe is zoveel mogelijk bewust genieten. Genieten van het leven en ook mijn professionele werkzaamheden waarvoor ik deze website heb laten maken.

Ik ben in 2006 vader geworden van mijn dochter Jade en met de geboorte van haar is bij mij persoonlijk een knop omgezet! Daarom wil ik u ook meenemen in de periode voor 2006 en daarna. Maar eerst een blik op de periode voor 2006.


Ik ben opgegroeid in ondernemers gezin met 2 broers die 6 en 7 ouder zijn. Dit alles vond plaats in de wijk Oosterpoort welke een geweldige plek om op te groeien was en waar ik mij nog nooit onveilig heb gevoeld.

Een prachtige mix van arbeiders, 2 verdieners en ook heel veel studenten. Verder valt het op dat de wijk een hoge dichtheid aan kroegen/cafés heeft wat mij natuurlijk wel trok! Midden in deze wijk hebben mijn ouders in 1976 een horecagelegenheid overgenomen met de naam Snackbar Royal. Enkele jaren later werd de naam officieel omgedoopt tot Cafetaria Friet van Piet (mijn vader heet Piet).

Ik heb jarenlang zelf gewerkt bij Friet van Piet (in totaal 29 jaar). U mag wel stellen een hele belangrijke leerschool die mij uiteindelijk gevormd heeft tot wat ik nu ben. Een bedrijf dat vanaf het begin bekend stond om o.a. haar sfeer, kwaliteit voedsel en hygiëne. Misschien was Innovatie nogal het belangrijkste thema waar hoge ogen mee werd gegooid.

Mijn vader was altijd bezig om iets speciaals te presenteren in een vitrine die vanaf eind jaren 70 al zeker 4 meter was. Gerechten die van shoarmavlees, kipvarianten tot aan rauwkosten afgeleid waren en die in snackbarland uniek waren. Maar ook de vele andere producten op het gebied van snacks, sausen, drinken en zelfs verpakkingsmaterialen aan waren nooit het standaard wat aangeboden werd door onze collega’s in de fastservice wereld.

Ergens daar is erbij mij wel een vonkje gaan branden en misschien wel ergens in de jaren 90 waar mijn vader duurzame verpakkingen (op basis van aardappelzetmeel) presenteerde. Friet in verantwoorde bakjes, het was groot nieuws.

Maar dit plan verstomde omdat er ook heel veel gebreken met de bakjes was en daardoor de prijs niet in de hand gehouden kon worden.

Naast het werken bij Friet van Piet heb ik ook mijn meters gemaakt in andere bedrijven van mijn ouders. Want mijn ouders hebben voor vele jaren 5 delicatesse winkeltjes gehad onder de naam Kaes & Stoethuus, waarin ik vele verschillende taken op mij heb genomen. Vanachter de vitrine staan verkopen van kaas, noten, brood, gebak, bieren, vleeswaren, crackers en noem maar op tot aan het beleveren van de 5 winkels. Vanaf begin jaren 90 (ik was net van school) ging fulltime aan de slag en runde ik voor een aantal jaren alle 5 de winkels met Friet van Piet ernaast. Dit kwam daar mijn familie met een grote tuinmeubelzaak Supercamp waren begonnen en dat daar alle hens aan dek was. Op gegeven moment had ik de behoefte om mij op 1 project te storten en ben ik volledig mij gaan richten op Friet van Piet en heb dit bedrijf heel langzaam van mij zelf laten worden met ook mijn eigen identiteit.

Naast bovenstaande activiteiten heb ik nog veel meer zaken gedaan wat niet altijd een link met Friet van Piet te maken had. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om klaar te staan voor anderen. Activiteiten in de wijk heb ik altijd omarmt en ook zelf aan het roer gestaan. Zo heb ik menig sinterklaas intocht georganiseerd, heb ik in het bestuur gezeten van de ondernemersvereniging KCO vanwaar uit wij jaarmarkten organiseerden en heb ik nog een wijkkrant gemaakt. Maar Friet van Piet was wel mijn leven!

Op 1 augustus 2004 heb ik het bedrijf overgenomen en ben ik van bedrijfsleider omgedoopt naar meewerkend eigenaar. Deze verandering was meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden, er moest veel meer gedaan worden dan dat ik deed in mijn dienstverband (bij mijn ouders). Een leerzame fase in je leven dat je opeens verantwoordelijk bent voor een bedrijf met daarin heel veel belangen richting werknemers, leveranciers en andere stakeholders.


Ik werd in 2006 vader van een prachtige meid Jade. Dat heeft mij enorm verandert en ben ik gewoon bewuster in het leven gaan staan. Duurzaamheid kwam tot mij!

Het huwelijk met de moeder van Jade hield niet lang stand, maar 6 maanden later kwam ik mijn huidige vrouw Silvia tegen. Zij bracht 2 zoons binnen en zo zijn wij als samengesteld gezin verder door het leven gegaan.

Ik nam mij voor om zaken anders te organiseren zowel prive als zakelijk. Ik weet niet of het mij prive is gelukt, maar zakelijk heb ik echt stappen gezet. Ik heb enorm veel geleerd en ben gaan inzien dat wij mensen heel veel zaken voor ons zelf goed geregeld hebben, maar zodra het over een andermans geluk gaat schieten wij in de stress en geven wij vaak niet thuis. Ik doel hier natuurlijk op als het gaat om het doen van zaken.

Het is toch vreemd dat wij een Fairtrade keurmerk in het leven moeten roepen om de mensen aan de andere kant van de wereld ook een fatsoenlijk bestaan te geven. Dat wij kleding kopen dat door kinderarbeid is gemaakt is ook al zo triest. Dat wij de enorme toestroom van vluchtelingen overal in de wereld op ons (Westerse landen) geweten hebben door negatief de klimaatverandering te beïnvloeden. Ach zo maar enkele kreten welke mij elke dag doet beseffen dat wij het anders moeten doen. Hoe? Ja dat blijft de grote vraag!

Ik ben in ieder geval begonnen bij Friet van Piet en heb in de jaren 2007 t/m 2017 vele veranderingen doorgevoerd die ik nu langzaam maar zeker ook toegepast zie worden binnen andere horecabedrijven (lees= fastservice). Niet dat ik de goeroe ben, maar ik was wel met heel veel zaken 1 van de eersten in mijn vakgebied die anders dacht en deed. Nu terugkijkend kan ik stellen dat ik heel erg tevreden mag zijn wat ik met mijn gezin, het team en andere stakeholders voor elkaar hebben gebokst. Heerlijk!

In de jaren die voor ons liggen zullen thema’s als duurzame voeding een steeds belangrijkere plek in de samenleving krijgen. Via mijn activiteiten hoop ik het gedrag van verschillende spelers in de voedselketen op “groen” te krijgen door hen bewust te maken van hun verantwoordelijkheden en de impact die ze kunnen bewerkstelligen. Kortom, mijn rol binnen de voedselketen is nog lang niet uitgespeeld doordat ik via o.a. Snackbar van de Toekomst het ook in de praktijk kan laten ervaren en daar ben ik heel erg dankbaar voor!


Het is bijna niet te doen om alle veranderingen die ik als ondernemer heb doorgevoerd op deze website te plaatsen, maar ik kan wel een selectie maken wat ik dan zoal heb gedaan:

 • Friet van Piet had een heel groot assortiment (wij kochten totaal zo’n 360 producten in!). Daarvan was:
  • Biologisch 50%.
  • Regionaal 25%.
  • Vegetarisch 40%
  • Veganistische 1%
 • Glutenvrij frituren en daar ook een mooi assortiment van aanbieden (zo’n 20 producten)
 • In 2011 al de plastic tasjes de deur uit gedaan. Daar uiteindelijk papier en jute voor teruggekregen. Elk tasje dat wij verkochten vroegen wij €0,10 voor en dat geld werd in de regio via o.a. het Groningse Landschap en Natuurmonumenten teruggegeven.
 • Documentaire maken over je verhaal en deze met je publiek.
 • Een appelboom adopteren en de appels in de zaak weggeven.
 • Frietbak cursus voor de basisschool in de wijk. Aardappelen vanuit de moestuin school!
 • Biologisch ijs opnemen in het assortiment (soft- en handijs).
 • Afvalscheiding realiseren.
 • Duurzame verpakkingsmaterialen opnemen in het assortiment.
 • Actief de gasten adviseren om niet te veel te bestellen! Grote gerechten van de kaart gehaald.
 • In 2012 sigaretten uit het assortiment gehaald!
 • Het team betrekken bij de veranderingen!
 • Traditionele snacks en friet uit de regio halen om de lokale economie te ondersteunen!
 • Interactie met de gasten door proefmiddagen te organiseren, mening te vragen via de website en door eigen inbreng aan te leveren waar wij het product opnamen in het assortiment.