Duurzame Pijler: Energie


Ontdekt alles over hoe onze partners bijdragen aan energiebesparing en duurzame energieoplossingen.

Energie

Welkom bij de Energie pagina. Hier ontdekt u alles over hoe onze partners bijdragen aan energiebesparing en duurzame energieoplossingen. De Duurzame Pijler Energie richt zich op innovatieve energieoplossingen en het verantwoord omgaan met energiebronnen.

Onze partners, die experts zijn op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, worden hieronder gepresenteerd. Klik op de logo’s van de partners om meer te leren over hun unieke bijdragen en hoe zij helpen bij het verduurzamen van de energievoorziening.

Voor een diepere theoretische achtergrond en een uitgebreide uitleg van de criteria en punten leest u hier onder meer. Deze verdiepingsslag geeft u een helder beeld van de doelstellingen, methoden en meetbare resultaten binnen de Duurzame Pijler Energie.

Introductie: De Duurzame Pijler Energie richt zich op partners die de deelnemers van Groen Genieten Plus programma kunnen ondersteunen en bevorderen met hun expertise in duurzame energieoplossingen. Het is essentieel dat deze partners kunnen aantonen dat hun activiteiten en projecten daadwerkelijk bijdragen aan energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Basis: De Duurzame Pijler Energie is gericht op partners die innovatieve en meetbare oplossingen bieden om energie-efficiëntie te bevorderen en hernieuwbare energiebronnen te integreren in bedrijfsvoering en infrastructuur. Dit omvat het ontwerp, de implementatie en het onderhoud van duurzame energiesystemen, evenals het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het minimaliseren van de impact op het milieu. Partners moeten transparant zijn over hun praktijken en kunnen aantonen hoe hun expertise bijdraagt aan duurzaam energiebeheer en milieubescherming.

Naast het implementeren van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, richt deze pijler zich ook op energiebeheer en -efficiëntie, slimme netwerken en technologieën, en het bevorderen van energieopslag en -distributie. Het doel is om een holistische benadering te hanteren die niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook economische voordelen biedt door middel van kostenbesparingen en verhoogde efficiëntie.

Lijst van Relevante Beroepen/Partners:

  • Energieleveranciers: Bedrijven die duurzame energiebronnen leveren, zoals zonne- en windenergie, en die betrokken zijn bij energieopslag en distributie.
  • Technologieleveranciers: Leveranciers van technologieën voor energiebeheer, slimme netwerken, en energieopslag.
  • Bouwbedrijven: Bedrijven die gespecialiseerd zijn in de constructie van energie-efficiënte gebouwen en infrastructuur.
  • Installatiebedrijven: Bedrijven die hernieuwbare energiesystemen en energie-efficiëntie-oplossingen installeren en onderhouden.
  • Adviesbureaus voor duurzaamheid: Consultants die strategisch advies geven over energiebeheer, duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken.
  • Overheidsinstellingen: Instanties die beleid en regelgeving ontwikkelen en implementeren ter ondersteuning van duurzame energie-initiatieven.
  • Onderzoeksinstellingen: Organisaties die onderzoek doen naar innovatieve energieoplossingen en nieuwe technologieën ontwikkelen.
  • Bedrijven in de hernieuwbare energie: Ondernemingen die zich richten op de ontwikkeling en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen zoals zonneparken en windmolenparken.

Tabel met SDG-koppelingen, Criteria, Omschrijvingen en KPI’s voor Partners binnen de Duurzame Pijler Energie

Type BewijsBeschrijvingMax. Waarde (punten)KPI’s voor maximale scoreSpecifieke Inhoud Energie (voor partners)Specifieke punten Energie (voor partners)SDG’s
Beleid/Strategie DocumentenGedetailleerde plannen en strategieën van de partner, inclusief doelen en methoden voor implementatie.2Minstens 1 gedetailleerde beleidsdocumenten, met duidelijke doelstellingen en implementatieplannen gericht op hun expertise.Documentatie van beleidsplannen en strategieën die transparant en gedetailleerd de expertise van de partner weergeven.·       2.0 Beleid voor hoogwaardige kwaliteit op energie-efficiëntie, het inpassen van slimme energietechnologieën en/of integratie van hernieuwbare energie7, 12, 13
Data/StatistiekenMeetbare resultaten van de partner’s expertise en diensten.2Data van ten minste 2 jaar, met resultaten van projecten en diensten.Transparante rapportages van energieprojecten en -diensten.·       2.0 Meetbare & Transparante resultaten7, 9, 13
CertificeringenOfficiële certificaten van erkende organisaties die de expertise van de partner bevestigen.1Minstens 2 certificeringen van erkende duurzaamheidorganisaties.Officiële certificaten die de betrouwbaarheid en expertise van de partner bevestigen.·       1.0 Certificeringen / Officiële erkenningen7, 12
RapportenGedetailleerde rapporten over uitgevoerde projecten en behaalde resultaten.2Minstens 2 gedetailleerde rapporten, met specifieke resultaten en geleerde lessen.Transparante rapporten die de expertise en betrouwbaarheid van de partner aantonen.·       2.0 Gedetailleerde rapporten inclusief geleerde lessen & specifieke resultaten7, 12, 13
SamenwerkingsovereenkomstenOfficiële overeenkomsten met externe partijen om duurzame initiatieven te bevorderen.0.5Minstens 1 formele samenwerkingsovereenkomst, gedocumenteerd en geformaliseerd.Overeenkomsten die de betrouwbaarheid en samenwerking van de partner met andere partijen aantonen.·       0.50 Formele samenwerkingsovereenkomst7, 9, 17
Training/WorkshopsBewijs van georganiseerde sessies door de partner om klanten en stakeholders te informeren en op te leiden.2Minstens 2 trainingen of workshops per jaar, met deelnemerlijsten en evaluaties.Trainingen en workshops die de expertise van de partner demonstreren.·       2.0 Trainingen/ Workshops

& Evaluaties

4, 7, 12
CasestudiesBeschrijvingen van specifieke projecten, inclusief context, acties en uitkomsten.0.5Minstens 2 gedetailleerde casestudies, met een duidelijke beschrijving van context, acties en uitkomsten.Casestudies die de expertise en succesvolle projecten van de partner aantonen.·       0.25 Projectbeschrijvingen

·       0.25 Succesvolle uitkomsten

7
Foto’s/Video’sVisuele bewijzen van de uitvoering van acties.0.5Minstens 10 foto’s of 3 video’s die verschillende aspecten van de duurzame acties documenteren.Foto’s en video’s van energie-efficiënte diensten en producten.·       0.5 Specifiek gericht op de expertise van de partner7, 12, 13
Publieke VerklaringenOfficiële uitspraken of manifesten gepubliceerd door de organisatie.0.5Minstens 2 officiële verklaringen of manifesten die de inzet voor duurzaamheid uitdragen.Verklaringen over de inzet van de partner specifiek gericht op Duurzame Pijler Energie·       0.5 Specifiek gericht op de expertise van de partner7, 13

 

Algemene Tips voor Partners binnen de Duurzame Pijler Energie:

  1. Communiceer Transparant: Zorg ervoor dat alle inspanningen en resultaten op het gebied van duurzaamheid duidelijk en transparant worden gecommuniceerd naar klanten en stakeholders. Dit creëert vertrouwen en versterkt je reputatie als betrouwbare partner.
  2. Blijf Innovatief: Investeer voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om innovatieve oplossingen te vinden die de energie-efficiëntie verbeteren en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen. Innovatie is essentieel om voorop te blijven lopen in de sector.
  3. Werk Samen: Zoek actief naar samenwerkingsmogelijkheden met andere bedrijven, overheidsinstellingen en NGO’s om gezamenlijke duurzaamheidsdoelen te bereiken. Samenwerking kan leiden tot nieuwe inzichten en gedeelde successen.
  4. Investeer in Training: Zorg ervoor dat je personeel goed is opgeleid en op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën in de energiesector. Regelmatige trainingen en workshops helpen bij het vergroten van de kennis en vaardigheden van je team.
  5. Monitor en Rapporteer: Houd voortdurend de prestaties en resultaten van je duurzaamheidsinitiatieven bij. Regelmatige monitoring en rapportage helpen je om de effectiviteit van je strategieën te evalueren en aan te passen waar nodig.
  6. Klantgerichte Benadering: Bied op maat gemaakte oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van je klanten. Door klantgericht te werken, kun je beter inspelen op de vraag en de klanttevredenheid vergroten.
  7. Betrek de Gemeenschap: Betrek de lokale gemeenschap bij je duurzaamheidsinitiatieven. Dit kan door het ondersteunen van lokale projecten of door samen te werken met gemeenschapsorganisaties. Het betrekken van de gemeenschap kan je helpen om een bredere impact te creëren.
  8. Duurzame Leveranciersketen: Zorg ervoor dat je hele toeleveringsketen duurzaam is. Werk samen met leveranciers die dezelfde duurzaamheidsprincipes hanteren en zorg ervoor dat alle onderdelen van je keten bijdragen aan je duurzaamheidsdoelen.
  9. Gebruik van Certificeringen: Maak gebruik van erkende certificeringen om je duurzame inspanningen te valideren en te communiceren. Certificeringen zoals ISO 50001, Energy Star en Green Key kunnen helpen om je geloofwaardigheid te vergroten.
  10. Focus op Lange Termijn: Denk verder dan kortetermijnwinst en richt je op duurzame groei op lange termijn. Door te investeren in duurzame praktijken, bouw je een sterkere en veerkrachtigere organisatie op die beter bestand is tegen toekomstige uitdagingen.

De experts van deze Duurzame Pijler